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This case came before the Commission on appeal by the claimant from
a Decision of Appeals Examiner (EUC-9309538), mailed June 17, 1993.

ISSUE

Was the claimant discharged for misconduct connected with work as
provided in Section 60.2-618(2) of the Code of Virginia (1950), as

amended?

FINDINGS OF FACT

Oon June 18, 1993, the claimant filed a timely appeal from the
Appeals Exaniner’s decision which disqualified him from receiving
benefits, eIZfective April 25, 1993. The basis for that
disqualification was the Appeals Examiner’s conclusion that the
claimant had been discharged for misconduct connected with his work.

Prior to filing his claim for benefits, the claimant last worked as
many as 30 days for Gam Industries, Inc., of Petersburg, Virginia. He
had worked for this employer on several occasions since 1989. The most
recent occasicn was from March 1, 1993 through April 20, 1983. The
claimant was a full-time machine operator, and was paid $4.50 an hour.
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The employer has a policy which requires that all employees must
request permission from their immediate supervisor if they intend to
leave work prior to the conclusion of their shift. The claimant was
aware of this policy. On several occasions he had complied with the
policy when it had been necessary for him to leave work early. At the
time of the claimant’s separation, the company had a single shift that
began at 8:00 a.m. and concluded at 4:30 p.m.

On April 20, 1993, the claimant became involved in an argument with
a co-worker. During the course of that argument, the co-worker made
some statements that were insulting and offensive to the claimant. The
plant manager, who was the claimant’s immediate supervisor, overheard
the argument and instructed both employees to get back to work.
Shortly thereafter, the claimant walked off the job without asking for
or receiving permission to do so. The claimant left the job prior to

the conclusion of his shift.

The claimant subsequently called the plant manager by telephone to
discuss the situation with him. The claimant requested permission to
return to work; however, he was informed that he had been discharged

for walking off the job without permission.
OPINION

Section 60.2-618(2) of the Code of Virginia provides a
disqualification if the Commission finds that a claimant was discharged
for misconduct in connection with work. :

This particular lanquage was first interpreted by the Virg%nia
Supreme Court in the case of Branch v. Virginia Employment Commission,
219 Va. 609, 249 S.E.2d 180 (1978). In that case, the Court held:

In our view, an employee is guilty of "misconduct
connected with his work" when he deliberately
violates a company rule reasonably designed to
protect the legitimate business interests of his
employer, or when his acts or omissions are of such
a nature or so recurrent as to manifest a willful
disregard of those interests and the duties and
obligations he owes his employer. . «. . Absent
circumstances in mitigation of such conduct, the
employee is "disqualified for benefits", and the
burden of proving mitigating circumstances rests

upon the employee.

The disqualification for misconduct is a serious matter which
778warrants careful consideration. The burden of proof is on the
employer to prove by a preponderance of the evidence that the claimant
was discharged for reasons which would constitute misconduct connected
with his work. Dimes v. Merchants Delivery Moving and Storage, Inc.,
Commission Decision 24524-C (May 10, 1985); Brady vVv. Human Resource
Institute of Norfolk, Inc., 231 Va. 28, 340 S.E.2d 797 (1986).




Billy Lee -3- Decision No. EUC=-042703C

In this case, the employer has adopted a reasonable rule which
requires employees to receive permission to leave work before the
conclusion of their shift. On the last day that he worked, the
claimant knowingly violated that rule. The Commission has held in past
cases that walking off the Jjob without permission constitutes
misconduct in connection with work. Simonson v. Sligh Plumbing &
Heating Co., Commission Decision 36655-C (November 27, 1991); Critton
v. Sola Optical, USA, Commission Decision 37762-C (April 25, 1992).

The claimant’s conduct in walking off the job without permission
was a deliberate violation of a reasonable company rule and constituted
misconduct in connection with his work. Furthermore, the claimant has
failed to prove any mitigating circumstances for his actions. Neither
his dissatisfaction with his co-worker’s conduct nor any concern
regarding the way the plant manager handled the situation justified or
excused his decision to walk off the Jjob without permission.
Therefore, since no mitigating circumstances have been proven, the
disqualification provided by the statute must be imposed.

DECISION

The Appeals Examiner’s decision is hereby affirmed. The claimant
is disqualified from receiving benefits, effective April 25, 1993,
because he was discharged for misconduct connected with his work.

This disqualification shall remain in effect for any week benefits
are claimed until the claimant performs services for an employer during
30 days, whether or not such days are consecutive, and he subsequently
becomes totally or partially separated from such employment.
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M. Coleman Walsh, Yr.

Special Examiner

NOTICE TO CLAIMANT

IF THE DECISION STATES THAT YOU ARE DISQUALIFIED, YOU WILL BE REQUIRED
TO REPAY ALL BENEFITS YOU MAY HAVE RECEIVED AFTER THE EFFECTIVE DATE OF

THE DISQUALIFICATION. IF THE DECISION STATES THAT YOU ARE INELIGIBLE
FOR A CERTAIN PERIOD, YOU WILL BE REQUIRED TO REPAY THOSE BENEFITS YOU
HAVE RECEIVED WHICH WERE PAID FOR THE WEEK OR WEEKS YOU HAVE BEEN HELD
INELIGIBLE. IF YOU THINK THE DISQUALIFICATION OR PERIOD OF
INELIGIBILITY IS CONTRARY TO LAW, YOU SHOULD APPEAL THIS DECISION TO

THE CIRCUIT COURT. (SEE NOTICE ATTACHED)






