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We have received several requests for clarification of the definition of “school 
dropout.” The purpose of this memo is to provide the clarification necessary to ensure 
that the term is used appropriately. 
 

WIA Policy 00-5, “Youth Programs under Title I of the Workforce Investment 
Act,” defines a school dropout as an individual who is no longer attending any school and 
who has not received a school diploma or its recognized equivalent. [WIA Section 
101(39)] 

According to the Code of Virginia, a child who is under the age of eighteen must 
either attend school or receive an excuse from attendance at school from the local school 
board.  

For WIA purposes, any youth under the age of eighteen will not be considered a 
school dropout until that youth is excused from the attendance requirements outlined in 
the Code of Virginia. 
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